Werktheorie

Word document Werktheorie

Essentie van het vak
Het belangrijkste lijkt mij het enthousiasmeren van de leerlingen voor het vak. Ik zou graag willen dat ze anders naar de wereld gaan kijken doordat ze dingen leren over de natuur. Ik denk dat het begrip volgt na het enthousiasme. Als leerlingen enthousiast worden, willen ze er vanzelf meer over weten, meer leren.
Wat ik wil dat ze leren
Hoe mooi de wereld in elkaar steekt! Op elk vlak: zowel genetisch als ecologisch. Geniet van wat je om je heen ziet en wat er om je heen gebeurd want het zit geweldig in elkaar!
Verder denk ik dat het heel belangrijk is dat kinderen leren samen te werken. Een belangrijk deel van het concept school is sociale vorming.
Een goede docent
Een goede docent is een docent waar je voor wílt werken. Iemand die je enthousiasmeert, eerlijk is en waar je bij terecht kunt; kunt vertrouwen. Het is belangrijk dat je als leerling met plezier naar de les gaat. Ik denk dat het belangrijk is dat je neutraal blijft in conflicten en altijd naar de leerling blijft luisteren.
Waar ik tegenop zie
Ik ben benieuwd hoe ik met ‘lastige’ leerlingen om zal gaan. Ben ik wel zo neutraal? Kan ik een les weer met een schone lei met een leerling beginnen?
Verder heb ik wel een aversie tegen bestuurlijke rompslomp en mensen die autoriteit afdwingen (dus niet hebben). Ik ben bang dat als ik zulke mensen tegen kom ik weer verval in het gedrag van de puber die ik ooit was: lekker rebels tegen het systeem. En eeuwig gemuit over excelleren en wel of geen derde snoepautomaat, ja, daar heb ik niet zo’n behoefte aan.
Verwachting
Ik denk wel dat het docentschap in me zit. Ik zal vast en zeker op m’n bek gaan en ik moet nog bekijken hoe hoe ik het beste mijn doel kan bereiken. Wat voor leraar ik wil worden en wat voor ervaring en kennis ik nodig heb om dat te bewerkstelligen. Ik heb er wel zin in!

Plaats een reactie